Финска разматра отварање границе са Русијом

Прилив миграната је престао, па Хелсинки планира да ублажи ограничења

Финска се нада да ће ублажити ограничења на својој источној граници са Русијом будући да је прилив миграната престао након што је Хелсинки прошле недеље потпуно затворио гранични прелаз, каже финска министарка спољних послова Елина Валтонен.

"Помно пратимо развој ситуације. Сад када је мирно, надамо се да можемо, ако не баш да идемо директно у нормалу... ако је могуће барем да отворимо неколико граничних прелаза", поручила је званичница за "Политико".

Финска је прошле недеље затворила целу своју источну границу са Русијом на две недеље, тврдећи да Москва охрабрује тражиоце азила да путују преко њене границе у земље ЕУ и НАТО.

Држава уверава да има доказе да су руске власти активно помагале људима да стигну до границе, организујући групни транспорт и обезбеђујући опрему, па чак и регрутујући људе.

У прилог причи да су Руси криви за све, министарка Валтонен додаје још и да су недавни извештаји да Русија планира да поремети приступање Финске и Шведске НАТО-у "веома узнемирујући" јер показују да "Русија не поштује суверенитет нација".

"Када смо пре годину и по дана послали захтев за чланство у НАТО, били смо спремни да се ухватимо у коштац са свим врстама руског утицаја. Дакле, очигледно ова претња није нестала", рекла је она.

О антируској атмосфери коју финске власти распирују међу својим грађанима, сведоче и вести које су пласиране преко неких тамошњих медија, како руске обавештајне службе планирају да организују насилне демонстрације како би пореметиле приступање Шведске и Финске НАТО-у, укључујући протесте са циљем да изазову раздор између Турске и ЕУ. 

Познато је, међутим, да Руси нису ти који се широм планете баве потпиривањем грађанских медија, и да је у том послу неприкосновен фински западни савезник Америка.