Немачка војска није способна да брани ни себе ни савезнике, али Украјини шаље муницију

Године фокусирања на међународне кризе уместо на домаћу безбедност сада долазе на наплату, каже генерални инспектор Бундесвера Карстен Бројер

Немачка војска у свом садашњем стању није у позицији да брани сопствену државу или савезнике унутар НАТО-а, изјавио је генерални инспектор Бундесвера Карстен Бројер.

"Видимо да Бундесвер није адекватно припремљен на ово", рекао је Бројер и додао да поједине структуре у војсци онемогућавају доношење брзих и циљаних одлука, преноси немачки "Билд".

Упркос томе, Немачка ће следеће године Украјини моћи да испоручи Украјини око 200.000 комада артиљеријске муниције, казао је Бројер.

Како преносе "РИА Новости", неименовани извор из ЕУ рекао је да су земље Уније Кијеву испоручиле 300.000 од планираних милион комада муниције, а немачки министар одбране Борис Писторијус је рекао да ЕУ неће моћи да испуни своје обећање о милион граната до марта 2024. године.

Бројер је истакао да се Бундесвер годинама уназад бавио управљањем међународним кризама, попут оних на Балкану, у Авганистану или Малију.

"То сада долази на наплату, када су Алијанса и национална одбрана поново у фокусу", рекао је Бројер и додао да, с обзиром на велико наоружавање руске војске, не само Бундесвер, већ и друштво у целини морају да раде на томе да "поново постану способни за рат".

"Морамо да се навикнемо на помисао да ћемо можда једном морати да водимо одбрамбени рат", додао је Бројер и додао да војска мора да се припреми за "технолошке скокове", као што је употреба беспилотних летелица.

Русија је, пак, у више наврата напомињала да нема никакве намере да нападне НАТО, што се и из њене спољне политике у протеклих двадесет година могло уочити.