Свет

Украјина заобилази блокаде: Камионе преко пољске границе превозе железницом

Блокада границе пољских камионџија траје од 6. новембра, са захтевом да Европска унија поново уведе систем дозвола за украјински камионџије које улазе у блок и оне који из њега улазе у Украјину, уз изузетке за хуманитарну помоћ и војне залихе
Украјина заобилази блокаде: Камионе преко пољске границе превозе железницом© Tanjug/AP Photo/Karl Ritter

Украјина је превезла прве камионе до Пољске возом, заобилазећи блокаду пољских возача, саопштено је данас из украјинске државне железнице, преноси Ројтерс.

"Пошиљка камиона стигла је у Пољску железницом. Украјинска и пољска страна договориле су се о свим питањима око транспортне, царинске и граничне процедуре", саопштила је компанија на апликацији за размену порука Телеграм, додајући да ће камиони наставити даље пут до свог одредишта.

Превоз камиона железницом обављаће се редовно модерним возним платформама, додају из украјинске железнице која је, претходно, у четвртак најавила планове Кијева да возовима заобиђе блокаду својих граница.

Блокада границе пољских камионџија траје од 6. новембра, са захтевом да Европска унија поново уведе систем дозвола за украјински камионџије које улазе у блок и оне који из њега улазе у Украјину, уз изузетке за хуманитарну помоћ и војне залихе.

Она је довела је до пораста цена горива и неких прехрамбених производа, али и до кашњења у испоруци дронова украјинској војсци.

Док захтев пољских возача камиона Кијев и Брисел сматрају немогућим, њима су се од првог дана децембра придружили и превозници у Словачкој, а нове блокаде од сутра најавили су и мађарски превозници.

image