Бајден позвао Зеленског да посети Белу кућу 12. децембра

Амерички председник је позвао украјинског колегу како би разговарали о помоћи и потребама Кијева

Пресдсеник Украјине Владимир Зеленски састаће се са америчким колегом Џозефом Бајденом у уторак.

Бајден је позвао Владимира Зеленског на састанак у Белу кућу 12. децембра. Ово је саопштила у писаној изјави секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Двојица лидера разговараће о заједничким војним пројектима, саопштио је кабинет украјинског председника.

Према речима секретара за штампу Беле куће, Бајден је позвао Зеленског у Вашингтон да "нагласи непоколебљиву посвећеност Сједињених Држава подршци народу Украјине". 

У саопштењу се такође наводи да ће, док Русија "ескалира ракетне и ударе", Бајден и Зеленски разговарати о "хитним потребама" Украјине и "виталној важности континуиране подршке у овом „критичном тренутку".

"Међу кључним темама на разговорима у Вашингтону биће наставак одбрамбене сарадње Украјине и Сједињених Држава, посебно заједнички пројекти производње наоружања и система ПВО, као и координација напора две државе у наредном периоду", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је циљ састанка "да се истакне непоколебљива посвећеност САД да подрже народ Украјине док се брани од руске бруталне инвазије".

Подсечамо Зеленски је 5. децембра у последњем тренутку  отказао говор пред америчким конгресменима, током којег је требало да изнесе извештај о ситуацији на фронту и затражи наставак војне и финансијске подршке Украјини.

Председник Украјине Володимир Зеленски присуствовао је данас полагању заклетве новог председника Аргентине Хавијера Милеија у Буенос Ајресу, где је имао сусрете са више латиноамеричких и афричких лидера.

Ово је прво путовање украјинског лидера у Латинску Америку у тренутку док Кијев наставља да тражи подршку међу земљама у развоју за своју борбу против Русије, пренео је АП.

Милеи је дочекао Зеленског у председничкој палати након инаугурације. Њих двојица су се срдачно загрлили, кратко поразговарали, а затим је Милеј, који је изјавио да намерава да пређе на јудаизам, свом украјинском колеги поклонио менору.

Републиканци у америчком Сенату блокирали су недавно гласање о закону о помоћи Украјини и Израелу, након што демократе нису изашле у сусрет њиховим захтевима у вези са јачањем безбедности јужне границе САД.

Пакет од 110 милијарди долара укључивао је 61 милијарду за Украјину, као и средства за помоћ Израелу и Гази.