Свет

Зеленски на турнеји у Јужној Америци: Најавио преговоре о мировном плану Украјине

Зеленски је у Аргентини разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном о жељи Украјине да се придружи ЕУ
Зеленски на турнеји у Јужној Америци: Најавио преговоре о мировном плану Украјине© Tanjug/Efrem Lukatsky

Председник Украјине Владимир Зеленски састао се са неколико јужноамеричких шефова држава током посете Аргентини где борави јер је позван на инаугурацију новог шефа државе Хавијера Милеја. Том приликом било је речи о могућности за одржавање самита Украјине и Латинске Америке.

У свим дискусијама првенствено се разговарало о такозваној украјинској формули мира за окончање сукоба, пише "Шпигл".

Овај план, између осталог, позива на хитно повлачење свих руских трупа са нових руских територија, укључујући Крим. Украјински мировни план такође, како се наводи, подразумева "правну одговорност руских политичара и војних званичника".

На Иксу, Зеленски је најавио следећу рунду преговора у јануару у Швајцарској.

Како је пренео швајцарски портал "Свис инфо", преговори ће се одржати дан пре почетка Светског економског форума у швајцарском Давосу, који ће бити одржан од 15. до 19. јануара.

Најновија рунда ових разговора одржана је на Малти у октобру, а слични састанци су раније одржани у Копенхагену и Џеди у Саудијској Арабији.

Био је то први пут да је украјински лидер отпутовао у Јужну Америку од почетка СВО. За разлику од претходне левичарске владе у Буенос Ајресу, Милеј се сматра одлучнoм присталицом Украјине.

На маргинама ове радне посете, Зеленски се састао са парагвајским колегом Сантјагом Пењом, председником Еквадора Данијелом Нобом и председником Уругваја Луисом Албертом Лакаљеом Поуом.

Украјински председник покушава да обезбеди подршку својој земљи од земаља такозваног Глобалног Југа.

Зеленски је у Аргентини разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном о жељи Украјине да се придружи ЕУ.

Орбан је јасно ставио до знања Зеленском да чланице ЕУ "стално преговарају" о том питању, рекао је у недељу његов портпарол Берталан Хаваси.

Зеленски би требало да отпутује у Вашингтон сутра.

Украјински председник се такође пре неколико дана састао са Алексом Сорошем у Украјини.

image