Свет

Левица и десница уједињене против Макрона: Француски парламент одбацио предлог закона о имиграцији

Текст закона који је првобитно предложила Макронова центристичка влада укључује кораке за протеривање већег броја људи без докумената и побољшање интеграције миграната
Левица и десница уједињене против Макрона: Француски парламент одбацио предлог закона о имиграцији© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Француски посланици су одбацили владин нацрт закона о имиграцији.

Посланици крајње десничарске странке Марин ле Пен, као и многи конзервативци, удружили су снаге како би одбили предлог закона првог дана у Народној скупштини, усвојивши предлог за одбацивање који су предложили Зелени.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, који је предлог закона изнео пред доњим домом парламента, рекао је да је након неуспеха предлога закона током састанка са председником Француске Емануелом Макроном понудио своју оставку, преноси Ројтерс.

Макрон је одбио оставку, рекао је Дарманен за ТФ1, додајући да су га председник, као и премијерка Елизабет Борн, замолили да пронађу други начин да изнесу закон.

Текст закона који је првобитно предложила Макронова центристичка влада укључује кораке за протеривање већег броја људи без докумената и побољшање интеграције миграната.

Говорећи у Народној скупштини, Дарманен је бранио нацрт закона који додатно ограничава могућност мигрантима да доводе чланове породице у Француску, држављанство по рођењу и социјалне бенефиције.

Он је позвао посланике да не гласају о предлогу за одбијање који су изнели Зелени.

Упркос његовим молбама, Народна скупштина је подржала предлог за одбацивање закона са 270 гласова за и 265 против.

image