Савет Европе критиковао Финску због затварања граница са Русијом: Ризик по здравље миграната

Фински званичници су оптужили Москву да намерно усмерава мигранте ка граници у оквиру "хибридне операције" за дестабилизацију земље; Кремљ је оптужбе одбацио као "потпуно неосноване"

Финска је затворила последњи гранични прелаз са Русијом након прилива миграната за који Хелсинки тврди да је "хибридни напад који је покренула Москва".

Савет Европе је изразио забринутост због одлуке Финске да затвори све граничне прелазе са Русијом, упозоравајући да би тај потез могао да остави "изузетно рањиве" мигранте без склоништа током хладних зимских месеци.

У писму упућеном финском Министарству унутрашњих послова у понедељак, комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић рекла је да је "кључно" да Хелсинки поштује права тражилаца азила у светлу затварања граница, подсећајући на обавезе према међународном праву.

Мијатовићева је навела да погоршање временских услова ствара "значајне ризике по здравље и живот" миграната, апелујући на финску владу да појасни како намерава да заштити "екстремно угрожене" људе током зиме.

Фински званичници су оптужили Москву да намерно усмерава мигранте ка граници у оквиру "хибридне операције" за дестабилизацију земље, док је Кремљ одбацио оптужбе као "потпуно неосноване".

Убрзо након што је последњи гранични прелаз запечаћен, Пољска је саопштила да је понудила да распореди тим "војних саветника" у гранично подручје, а варшавски Биро за националну безбедност је објаснио да би то особље на лицу места "могло да пружи информације о безбедности граница".

Финска је касније рекла да није упозната са пољском понудом, а портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да би свако такво распоређивање означило "апсолутно непровоцирану, неоправдану концентрацију војних јединица на руској граници".