Свет

Финска ускоро отвара граничне прелазе са Русијом?

Хелсинки би одлуку требало да објави данас, а у плану је, како јављају поједини медији, отварање три копнена гранична прелаза на граници са Русијом
Финска ускоро отвара граничне прелазе са Русијом?www.globallookpress.com © IMAGO/Lauri Heino

Власти Финске планирају да ове недеље отворе највеће копнене граничне прелазе на граници са Русијом, пишу фински медији позивајући се на изворе.

У питању су три прелаза на југо-истоку Финске, који се налазе у близини Санкт Петербурга. 

Финске власти на њима су раније регистровале највећи број прелазака. Ови прелази, пре затварања, радили су 24 сата, подсећају "РИА Новости". 

Вест о отварању граничних прелаза требало би да буде објављена данас током дана, а нове мере очекује се да ће ступити на снагу у четвртак, 14. децембра. 

Подсетимо, Хелсинки је крајем новембра донео одлуку да у потпуности затвори све граничне прелазе са Русијом до 13. децембра због прилива миграната, за који Финска оптужује Русију. Москва, према верзији Финске, охрабрује тражиоце азила да путују преко њене границе у земље ЕУ и НАТО.

Држава уверава да има доказе да су руске власти активно помагале људима да стигну до границе, организујући групни транспорт и обезбеђујући опрему, па чак и регрутујући људе.

Москва је ово демантовала, а критика је уследила и из Савета Европе, објаснивши да ове мере представљају ризик по здравље миграната. 

image