Финска ускоро отвара граничне прелазе са Русијом?

Хелсинки би одлуку требало да објави данас, а у плану је, како јављају поједини медији, отварање три копнена гранична прелаза на граници са Русијом

Власти Финске планирају да ове недеље отворе највеће копнене граничне прелазе на граници са Русијом, пишу фински медији позивајући се на изворе.

У питању су три прелаза на југо-истоку Финске, који се налазе у близини Санкт Петербурга. 

Финске власти на њима су раније регистровале највећи број прелазака. Ови прелази, пре затварања, радили су 24 сата, подсећају "РИА Новости". 

Вест о отварању граничних прелаза требало би да буде објављена данас током дана, а нове мере очекује се да ће ступити на снагу у четвртак, 14. децембра. 

Подсетимо, Хелсинки је крајем новембра донео одлуку да у потпуности затвори све граничне прелазе са Русијом до 13. децембра због прилива миграната, за који Финска оптужује Русију. Москва, према верзији Финске, охрабрује тражиоце азила да путују преко њене границе у земље ЕУ и НАТО.

Држава уверава да има доказе да су руске власти активно помагале људима да стигну до границе, организујући групни транспорт и обезбеђујући опрему, па чак и регрутујући људе.

Москва је ово демантовала, а критика је уследила и из Савета Европе, објаснивши да ове мере представљају ризик по здравље миграната.