Зеленски стигао у Конгрес у препознатљивом стилу (ВИДЕО)

Украјински лидер допутовао је данас у САД, а нешто мало пре доласка, Бела кућа је објавила информацију да, уколико не буде усвојен нови пакет војне помоћи, Вашингтон од 2024. више неће моћи да помаже Кијеву

Председник Украјине Владимир Зеленски борави у САД како би испросио од америчких законодаваца наставак подршке Украјини, преносе "РИА Новости", и требало би да се обрати у Конгресу. 

Зеленски је, како преноси америчка телевизија "Си-Ен-Ен", као и обично, носио дукс, који је већ постао његов заштитни симбол, а на снимцима који су објављени види се да су у његовој пратњи били Чак Шумер и Мич Маконел, републикански и демократски представник у Сенату. 

Зеленски ће, како се очекује, одржати говор у Сенату, након чега ће разговарати са председником Представничког дома, Мајком Џонсоном.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова навела је данас да ће Зеленски сада са испруженом руком молити за помоћ, будући да се у Конгресу САД сада воде "жестоке дискусије" о томе да ли наставити војну помоћ Кијеву или не. 

"Он (Зеленски) разуме да се Украјина која је била никада не може вратити, и брине искључиво о свом политичком, али, и не само политичким, већ уопште – опстанку. То је једноставно немогуће учинити без новца, без америчке помоћи. Али како ће се овај нови пакет помоћи користити у потпуно корумпираној Украјини, чини ми се, у суштини није потребно говорити. То и тако сви већ разумеју", прокоментарисала је данас Захарова.

Ипак, мало пре него што је Зеленски стигао у Конгрес, портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби изјавио је да ће Америка моћи да помаже Украјини још пар недеља, односно, да ће до краја године имати капацитете да објави још два пакета војне помоћи.

Након тога, без додатног финансирања, које блокира републиканска опозиција, Вашингтон од нове 2024. године више неће моћи да помаже Украјини, упозорава данас Кирби.