Свет

Како Зеленски види стање на фронту: Лаж или паралелна реалност?

Како наводи "Тајм", и његови блиску сарадници верују да украјински лидер живи у заблудама
Како Зеленски види стање на фронту: Лаж или паралелна реалност?Getty © Alexey Furman / Stringer

Украјински председник Владимир Зеленски је у интервјуу за Фокс њуз, са водитељем Бретом Бајером, изјавио је да ове године кијевске снаге нису изгубиле ниједно село и да руске снаге нису имале никаквог успеха.

Такође, Зеленски је изјавио да су украјинске снаге углавном уништиле руску флоту која се налазила у водама близу "окупираног Крима". Кијев је покренуо неколико успешних напада на руску Црноморску флоту, у којима је користио крстареће ракете које му је послао Запад, али су руске снаге одбиле многе друге нападе украјинских снага.

Зеленски је рекао и да је украјинске снаге убиле 20.000 припадника касније распуштене војне компаније "Вагнер", а да "Русија током ове године није окупирала ниједно украјинско село."

Украјински лидер је изнео ове тврдње игноришући доказе са бојног поља који говоре супротно. "Вагнерови" борци су играли важну улогу у борбама за град Артјомовск (Бахмут). Влада Зеленског најпре је прогласила овај град за "неосвојиву тврђаву". Потом је наводно игнорисала позиве САД да повуку трупе из Артјомовска. Након што су у мају украјинске снаге изгубиле контролу над градом, Зеленски је умањивао његов значај. Такође, изјавио да Артјомовск "више не постоји" и да постоји "још само у нашим срцима."

Још почетком 2023. Кијев је изгубио контролу над градом Соледаром. Новинар "Фокс њуза" Бајер ни на који начин није оспорио тврдње Зеленског да Русија није имала успеха у сукобу.

Према тврдњама западних медија, покушај Кијева да задржи Артјомовск значајно је утицао на украјинску летњу контраофанзиву, доводећи до непотребног исцрпљивања људства и материјалних ресурса.

Према проценама Русије, упорни напади на руске одбрамбене линије, који су почели у јуну, коштали су Украјину више од 125.000 жртава, али нису Кијеву нису донели никакве значајније територијалне добитке.

Зеленски и његови кабинет јавно су се сукобили и са главнокомандујућим украјинских снага, генералом Валеријем Залужним, који је почетком новембра описао ситуацију на фронту као "застој".

У профилу Зеленског, који је крајем октобра објавио магазин "Тајм", наводи се да његови блиски сарадници верују да он живи у заблуди.

Уверење Зеленског у победу Украјине над Русијом је, како наводи овај лист, "непоколебљиво, на ивици месијанског".

image