Мој тата нема никакве везе са мојим послом: Хантер Бајден одбио да сведочи пред Конгресом

Син председника САД инсистира да његов отац није био умешан у његов посао, али одбија да сведочи под заклетвом

Син америчког председника Џоа Бајдена Хантер одбио је да се повинује судском позиву којим му се налаже да сведочи пред конгресним комитетом који истражује умешаност његовог оца у његове послове. Очекује се да ће републиканци у Представничком дому касније данас формализовати поступак опозива председника Бајдена.

Надзорни одбор Представничког дома издао је судски позив Хантеру Бајдену прошлог месеца, наложивши му да сведочи на саслушању иза затворених врата. Заједно са Одбором за правосуђе Представничког дома, Надзорни одбор води истрагу о опозиву председника Бајдена и објавио је доказе који сугеришу да је Хантер узео десетине милиона долара од страних клијената у замену за приступ свом оцу док је овај био потпредседник САД.

Говорећи на конференцији за новинаре испред америчког Капитола, Хантер Бајден је осудио истрагу о опозиву као "нелегитимну" и рекао да ће сведочити само на јавном саслушању. О поверљивим подацима се обично не расправља на јавној седници.

"Дозволите ми да кажем што јасније могу: Мој отац није био укључен у мој посао. Нема доказа који поткрепљују тврдње да је мој отац умешан у мој посао, јер се то није догодило", рекао је он новинарима.

Први син Америке такође је оптужио бившег председника Доналда Трампа да води хајку на њега. "Шест година сам био мета немилосрдне Трампове машине која је викала: Где је Хантер? Па, ево ме", рекао је он.

Џозеф Бајден је фотографисан са неколико клијената свог сина, а Хантеров бивши пословни партнер Девон Арчер рекао је Надзорном одбору у јулу да је Хантер имао место у одбору "Бурисме", украјинске енергетске компаније, искључиво због гаранције да ће компанија имати утицаја на политику САД.

Конгрес је раније упозорио Хантеровог адвоката да ће "покренути поступак за непоштовање Конгреса" ако председников син не испоштује судски позив.

У међувремену, председавајући Представничког дома Мајк Џонсон рекао је да ће данас бити гласање о формализацији истрага о опозиву. С обзиром да републиканци имају већину у Представничком дому, очекује се да ће та мера бити усвојена.