Свет

Европски парламент позива ЕУ да почне преговоре о чланству са Украјином; Орбан против

Објављено је и да би требало отворити приступне преговоре и са Босном и Херцеговином, а Грузији треба дати статус кандидата, док Мађарска неће подржати отварање преговора о приступању ЕУ са Украјином, поновио је премијер Виктор Орбан
Европски парламент позива ЕУ да почне преговоре о чланству са Украјином; Орбан противwww.globallookpress.com © Attila Volgyi/XinHua

Посланици Европског парламента (ЕП) позвали су Европски савет да на састанку од 14. до 15. децембра донесе одлуку о отварању приступних преговора са Украјином и Молдавијом.

Под условом да се предузму одређени реформски кораци, наводи се у објави на сајту ЕП, требало би отворити приступне преговоре и са Босном и Херцеговином, а Грузији треба дати статус кандидата.

Посланици ЕП поздравили су нови План раста за Западни Балкан и позвали лидере ЕУ да усвоје преговарачки оквир без одлагања, након што се испуне релевантни услови који се односе на сваку од земаља кандидата, како би се брзо започели преговори о приступању, наводи се на сајту ЕП.

Такође су похвалили спремност Владе Јерменије да се приближи Европској унији.

"ЕУ би требало да утврди јасне рокове за земље кандидате да заврше преговоре о приступању ЕУ до краја ове деценије", истакли су посланици Европског парламента, напомињући да не би требало да постоји брзи поступак за чланство.

Навели су да критеријуми из Копенхагена морају бити испуњени како би се осигурало да земље кандидати и потенцијални кандидати покажу "доследну и трајну посвећеност демократији, владавини закона, људским правима и поштовању и заштити мањина и економским реформама".

"С обзиром на руски агресорски рат против Украјине, проширење је постало стратешки важније и једно је од најјачих геополитичких оруђа којима располаже ЕУ", поручили су европосланици уз тврдње да је то стратешка инвестиција у мир и безбедност, као и, како се наводи, покретач демократије и европских вредности широм континента.

Они су изразили жаљење због изјава премијера Мађарске у вези са отварањем приступних преговора са Украјином и променом политике земље према "Косову".

"Изјаве мађарског премијера Виктора Орбана ометају процес проширења ЕУ, упозорили су европосланици и подсетили на потенцијалне негативне последице мађарског преузимања председавања Саветом у јулу 2024, наводи се у објави на веб страници ЕП.

Орбан поновио: Мађарска неће подржати преговоре о придруживању ЕУ са Украјином

Мађарски премијер Виктор Орбан поновио је данас на састанку са председником Европског савета Шарлом Мишелом да Мађарска неће подржати отварање преговора о приступању ЕУ са Украјином.

"Наш став је јасан: не подржавамо пренагљено придруживање Украјине ЕУ", написао је Орбан на Фејсбуку.

У видео снимку објављеном на тој мрежи, Орбан је рекао да ће дводневни састанак ЕУ који почиње 14. децембра, бити фокусиран на шансе за приступање Украјине европском блоку.

Он је додао да руководство ЕУ жели да на дневни ред састанка стави питање отварања преговора о придруживању са Украјином и покушава да подстакне Будимпешту да пристане на ову одлуку.

"Сматрамо да би приступање Украјине ЕУ имало катастрофалне последице по Мађарску. У садашњим околностима, приступање Украјине ЕУ изгледа неблаговремено. Стога га не треба подржавати", поручио је мађарски премијер.

Орбан је у среду у мађарском парламенту изнео детаљне аргументе против почетка приступних преговора.

Мађарска влада сматра да Украјина још није спремна за ово и да би њено приступање ЕУ озбиљно нарушило интересе свих чланица блока.

Огромна већина мађарских посланика подржала је овај став.

image