Бела кућа: САД остају без средстава за војну подршку Украјини

Жан-Пјерова је прецизирала да ће Вашингтон "потпуно остати без новца" уколико Конгрес не пристане да подржи Бајденов захтев да се у буџет намењен националној безбедности укључи додатна подршка Кијеву

Сједињене Државе и даље очекују да до краја 2023. више неће моћи да помажу Украјини без одлуке америчког Конгреса да додели нова средства, изјавила је прес-секретар Беле куће Карин Жан-Пјер.

"Као што смо рекли, до краја године ћемо се наћи у ситуацији у којој нећемо моћи да помогнемо Украјини", потврдила је новинарима претходну прогнозу америчке администрације о недостатку средстава за војну подршку Кијеву.

Жан-Пјерова је додала да ће Вашингтон "потпуно остати без новца" уколико Конгрес не пристане да подржи захтев америчког председника Џозефа Бајдена – да се у буџет намењен националној безбедности укључи додатна подршка Кијеву у борби против Русије.

Претходно су републиканци блокирали у Сенату разматрање захтева за средства за Украјину, Израел и друге потребе. Представнички дом, у којем већину имају републиканци, такође не жури да одобри нову финансијску инјекцију, захтевајући да се новчаним издацима придружи помоћ за заштиту границе с Мексиком.

Да би се одобрила нова транша помоћи, оба дома Конгреса морају да се с тим сложе. Додатни проблем представља то што следи празнична пауза – Представнички дом се враћа на посао 9. јануара, а Сенат 8. јануара.