ЕП хоће да прогласи Русију терористичком државом

Државе чланице ЕУ се позивају да прекину сваки контакт са представницима Москве

Европски парламент објавио је текст нацрта резолуције којом би Русија требало да буде означена као терористичка држава.

"Све званичне органе Руске Федерације, посебно председника, министарство одбране и руску војску, треба третирати као терористичку организацију", наводи се у документу под називом "Предлог резолуције о признавању Руске Федерације као државног спонзора тероризма" и додаје да би требало размотрити увођење додатних рестриктивних мера против Москве.

У нацрту резолуције, државе чланице Европске уније позивају се да прекину сваку сарадњу са Русијом, да замрзну контакте са њеним представницима и протерају руске амбасадоре, те да Русију избаце из међународних организација, попут Савета безбедности Уједињених нација и Групе 20. 

На удару неће бити само Русија, пошто се у документу истиче да је потребно увести мере и против трећих држава које буду наставиле да сарађују са Москвом.

Као неки од разлога за усвајање ове резолуције, помињу се наводни руски злочини у Украјини, Сирији, Грузији и Чеченији, као и "циљана убиства и мучења политичких противника Путиновог режима на територији Руске Федерације и у иностранству".

Истовремено, док ЕУ оптужује Русију за мучење политичких противника, у једном од најстроже чуваних затвора у Великој Британији заточен је Џулијан Асанж, оснивач "Викиликса", који је открио и објавио снимке америчких ратних злочина. За откривање тих злочина, "политичком противнику" Вашингтона и колективног Запада, прети казна од 175 година затвора у Сједињеним Државама.

Предлагачима резолуције о осуди Русије смета и "финансијска, политичка, војна и материјална помоћ" коју Москва пружа Сирији, Северној Кореји, Ирану, Куби, Никарагви и Еритреји чије су власти оцењене као "бруталне".

Поред тога, европарламентарци наводе да "терор Путиновог" режима није усмерен само против Украјине и Украјинаца, већ и против ЕУ и читавог "цивилизованог света", што значи да европарламентарци две трећине чланица УН, које нису увеле санкције Русији, не виде као припаднике тзв. цивилизованог света.

У документу се додаје и да су предлагачи узели у обзир све претходне одлуке о осуди Москве, али и позив украјинског председника Владимира Зеленског, из марта ове године, да се Русија прогласи терористичком државом.

Подсетимо, амерички председник Џо Бајден почетком септембра је поручио да САД Русију неће прогласити државом-спонзором тероризма, те да одбацује такав предлог Украјине.

Гласање о резолуцији биће на дневном реду 22. новембра, а резултати се очекују наредног дана.

Уколико документ буде усвојен, Русија ће постати прва држава која се налази на терористичкој листи ЕУ, на којој се тренутно налази само 13 појединаца и 21 ентитет, као што су Хамас, Курдистанска радничка партија, Национална ослободилачка армија Колумбије и војно крило Хезболаха.

За усвајање резолуције, неопходна је сагласност свих држава чланица.