Нови самит о помоћи Украјини почетком наредне године

Председница ЕК је нагласила да је неопходно радити на "алтернативним решењима" у случају да се не постигне једногласност о финансирању Украјине

Нови самит на којем ће се разговарати о финансијској подршци Украјини планиран је за почетак нове године, рекао је председник Европског савета Шарл Мишел, на крају дводневног састанка лидера Европске уније.

"Уверен сам и оптимиста да ћемо бити у позицији да испунимо своје обећање да ћемо подржати Украјину финансијским средствима", рекао је Мишел.

Лидери Европске уније сагласили су се да отворе преговоре о чланству са Украјином, иако она наставља да се бори против руске инвазије, али нису могли да се договоре око пакета финансијске помоћи Кијеву од 50 милијарди евра због противљења Мађарске, преноси Радио Слободна Европа.

Нови састанак о помоћи Украјини потврдила је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Постоји нови састанак почетком следеће године. И ми ћемо као Комисија искористити време до тада да се уверимо да ћемо, шта год да се деси на следећем Европском савету, имати оперативно решење", рекла је она.

Она је додала да је неопходно радити на "алтернативним решењима" у случају да се не постигне једногласност о финансирању Украјине.

Фон дер Лајен је истакла да ће Европска комисија одобрити додатних 1,5 милијарди евра за Украјину у наредним данима према постојећим аранжманима.