Распуштена тзв. Смоленска комисија: Оптуживали Русију за пад авиона и смрт председникa Качињског

Ово је крај трошења стотина милиона злота на активности које немају никакве везе са објашњавањем узрока катастрофе, али имају много везе са политиком, рекао је заменик пољског министра одбране

Нови пољски министар одбране распустио је комисију која је пре седам година обновила истрагу о авионској несрећи из 2010. године у близини Смоленска, на западу Русије, у којој су погинули пољски председник Лех Качињски и још 95 особа.

Како јавља Пољски радио, министар Владислав Косињак-Камиш затворио је истрагу коју је 2016. године покренула претходна влада и коју је водио конзервативни политичар Антони Маћеревич, а у којем се за несрећу оптужује Русија.

У саопштењу Министарства одбране додаје се да ће бити именован тим експерата који ће "прегледати сваки аспект" рада те комисије, наводи Пољски радио.

Заменик министра одбране Цезари Томчик је оценио да је рад, сада распуштене комисије, био политички мотивисан.

"Ово је заиста историјски тренутак када се пољска држава коначно суочава са истином. Када пољска држава, одлуком министра националне одбране, признаје да су стручњаци ти који објашњавају узроке катастрофе, а не политичари, преваранти и људи који радије користе лаж као оруђе за функционисање", рекао је Томчик.

Он је додао и да је то "крај трошења стотина милиона злота на активности које немају никакве везе са објашњавањем узрока катастрофе, али имају много везе са политиком".

Такозвану Смоленску комисију основао је 2016. године Маћеревич, који је у то време био министар одбране.

Раније ове године та комисија је званично затражила од главног тужиоца да истражи катастрофу из 2010. године као потенцијално "убиство с предумишљајем" пољског председника и "убиство" других људи у авиону.

Томчик је, међутим, истакао да пољска влада остаје при налазима првобитне истраге о несрећи и извештају који је објавила такозвана Милерова комисија 2011. године.

Милерова комисија је у свом извештају навела низ грешака на пољској страни, а указала је и на грешке руског особља на контролном торњу војног аеродрома Смоленск.

У паду авиона у близини Смоленска, на западу Русије, 10. априла 2010. погинули су пољски председник Качињски, његова супруга и десетине високих званичника.

Конзервативна партија Право и правда (ПиС), која је владала Пољском од 2015. до октобра ове године, оспорила је извештај Милера.

Иначе, шеф те странке, Јарослав Качињски, брат је близанац покојног председника Леха Качињског.

Прошле године је комисија коју је предводио Маћеревич изнела своје налазе у извештају од 338 страница, у којем се тврди да су узрок авионске несреће из 2010. "најмање две експлозије" и да је изазвана "политичким факторима".

У том извештају објављеном 12 година након катастрофе и у време кад је почео рат у Украјини, руска страна је оптужена за наводну "детонацију две подметнуте експлозивне направе" у авиону.

Маћеревич је тада изјавио да је смрт Качињског резултат "чина противправног мешања руске стране".

Међународна комисија, коју је предводила Русија, као узрок несреће је навела грешку пилота, посебно инсистирање посаде да се авион спусти у Смоленск упркос упозорењима контролора лета да аеродром није у стању да прихвати летелицу због неповољних временских услова, наводи пољска агенција ПАП.

Закључке комисије накнадно је потврдила пољска страна.