Свет

Умро је емир Кувајта Наваф ал Ахмед ал Џабер ас Сабах

Кувајтска државна телевизија прекинула је редовни програм и започела емитовање стихова из Курана, што представља могући сигнал смрти у краљевској породици
Умро је емир Кувајта Наваф ал Ахмед ал Џабер ас Сабахwww.globallookpress.com © Sheikh Nawaf al-Ahmad al-Sabah

Емир Кувајта Наваф ал Ахмед ал Џабер ас Сабах умро је у 86. години живота, рекао је министар за питања емира Мухамед Абдулах ал Мубарак ал Сабах на државној телевизији.

"Жалимо за емиром ал Ахмедом ал Џабером ал Сабахом који је данас умро", рекао је министар.

У Кувајту је проглашено 40 дана жалости и најављено тродневно затварање свих званичних институција, пише кувајтска агенција Куна.

Кувајтска државна телевизија прекинула је редовни програм и започела емитовање стихова из Курана, што наговештава могућу смрти у краљевској породици, јавља "Ројтерс".

Кувајтски емир Наваф Ал Ахмад Ал Сабах примљен је у болницу крајем новембра због здравствених проблема.

Наваф ал Ахмед ал Џабер ал Сабах рођен је 25. јуна 1937. године у Кувајту као шести син шеика Ахмеда ал Сабаха, десетог кувајтског емира Ахмеда Првог, који је владао од 1921. до 1950. године.

Заузео је кувајтски трон септембра 2020, након смрти његовог полубрата Сабаха Четвртог.

Након што је садашњи емир умро, власт би требало да наследи његов млађи брат, 83-годишњи престолонаследник Мисхал ал Ахмед ал Јабер ал Сабах.

Према кувајтском уставу, престолонаследник аутоматски постаје емир након смрти владара, али добија пуну власт након полагања заклетве пред парламентом - Народном скупштином.

Председник Русије Владимир Путин упутио је саучешће и подршку његовом височанству шеику Мишалу ал Ахмеду ал Џаберу ал Сабаху, емиру Кувајта као и свим члановима породице ал Сабах и "пријатељском народу" Кувајта.

"Примите моје најдубље саучешће поводом смрти вашег брата, емира Навафа ал Ахмеда ал Џабера ал Сабаха", наводи се у писму

Путин истиче да је емир Наваф ал Ахмед с правом уживао велики ауторитет на Блиском истоку, учинио је много за друштвено-економски развој Кувајта и јачање његове позиције на међународној сцени.

"Ценимо његов лични допринос јачању пријатељских руско-кувајтских односа", додаје Путин.

Саучешће је упутио и председник Србије Александар Вучић.

"Са тугом сам примио вест о смрти кувајтског емира шеика Навафа ал Ахмеда ал Сабаха. Изражавам дубоко саучешће породици и пријатељском народу Кувајта, уверен да ће његов легат мудре политике и разборитог вођства наставити да живи", навео је Вучић на друштвеној мрежи Икс.

image