ЕУ усвојила предлог о заједничком приступу према Москви

Чланице Уније радиће на изолацији Русије, саопштио високи представник ЕУ за спољну политику

Министри иностраних послова Европске уније усвојили су предлог за заједнички приступ ЕУ према Русији у шест тачака, саопштио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Он је истакао да, док траје сукоб у Украјини и нејасно је када ће се окончати, будући односи са Русијом такође остају нејасни, а земљама ЕУ је већ сада потребан заједнички приступ.

Прва тачка, истакао је Борељ, предвиђа заједничке напоре на изолацији Русије.

"То подразумева увођење и спровођење ограничавајућих мера према Русији, као и спречавање њиховог кршења", нагласио је Борељ.

Поред тога, овај приступ означава и да ће кривци за кршење међународног права морати да одговарају за то.

Заједнички европски приступ, истиче европски званичник, укључује и пружање помоћи суседима ЕУ у превазилажењу последица глобалне кризе, попут помоћи ЕУ Украјини.

"Четврта тачка је блиска сарадња са НАТО-ом, као и другим партнерима на светској сцени ради заштите светског поретка, базираног на правилима", објаснио је Борељ.

Шеф европске дипломатије подвукао је да у ЕУ одбацују идеју о сферама утицаја, која мора да остане у прошлости.

"Ми такође морамо да јачамо нашу отпорност и енергетску безбедност, заштитимо критичну инфраструктуру, повећавамо одбрамбену способност", рекао је он.

Завршна, шеста тачка општег приступа односима са Русијом предвиђа широку подршку цивилног друштва, правобранилаца, као и независних медија, укључујући оне у Русији.