Фицо: Словачка не планира да замрзне руску имовину, помоћ Украјини завршава на црном тржишту

Фицо је подсетио да је његов састанак са украјинским премијером планиран за крај јануара

Словачки премијер Роберт Фицо рекао је да та земља неће следити пример земаља које су одлучиле да замрзну руску имовину. Он је проговорио и о томе како велики део помоћи Украјини на крају заврши на црном тржишту.

"Постоје земље, ако се не варам, Чешка је, на пример, замрзла имовину на својој територији која је припадала Русији или руским представницима, или руским предузетницима, немам тачне информације, али желим да кажем да у Словачкој на тај начин нећемо радити", рекао је Фицо у интервјуу за "Инфо војну".

Фицо неће у Украјину 

Премијер Словачке подвукао је да ће послати само неопходну војну помоћ Украјини, како би спречили да она постане предмет трговине на црном тржишту, где велики део завршава.

"Нећу да саопштавам цифру о којој се говори у Европском савету, али огроман део укупне помоћи који заврши на црном тржишту, у пипцима организованог криминала у Украјини", рекао је он за "Инфо војну". 

Политичар је подсетио да је његов састанак са украјинским премијером планиран за крај јануара.

"Састанак ће бити на словачко-украјинској граници, јер не видим разлога да сада путујем по Украјини. Спреман сам да разговарам са украјинским премијером о томе шта је заиста потребно Украјини, јер ако им дамо два-три система за деминирање, онда не могу да замислим да ће бити покрадени или ће завршити негде на црном тржишту", објаснио је Фицо.

Према његовим речима, требало би да се саставе спискови неопходне хуманитарне помоћи са назнаком конкретних украјинских градова и села којима је она потребна.