Избрисали руске жртве: Објављен годишњи извештај, ни речи о убијеним руским новинарима

Репортери без граница саопштили су да је у години за нама убијено 45 новинара. Бројка је, ипак, нешто већа

Организација Репортери без граница саопштила је да је број новинара који су погинули на дужности најмањи од 2002. године, упркос заоштравању рата на Блиском истоку.

У 2023. години страдало је 45 новинара, што је за 16 мање него 2022. године, када је убијено њих 61. Ово је најмања цифра забележена од 2002. године (33). У 2012. и 2013. години убијено је више од 140 новинара, углавном у ратовима у Сирији и Ираку.

Међутим, уређивачка политика Репортера без граница није дозволила да се руски ратни дописници агенције "РИА Новости" и ВГТРК Ростислав Журављев и Борис Максудов укључе у годишњи извештај о новинарима који су погинули на дужности.

Репортери без граница даље наводе да су 23 новинара убијена током извештавања у ратним зонама, а већина њих у сукобу између Хамаса и Израела.

У извештају се, међутим, не помиње дописник "РИА Новости" Ростислав Журављев који је убијен у јулу, током украјинског гранатирања.

Том приликом повређени су и фоторепортер агенције Константин Михалчевски, новинар листа "Известија" Роман Полшаков и сниматељ Дмитриј Шилков.

Крајем новембра ове године страдао је и дописник руске телевизије "Русија 24" Борис Максудов (38), који је преминуо од повреда задобијених у украјинском гранатирању региона Запорожје.

Максудова је Орденом за храброст постхумно одликовао председник Русије Владимир Путин. Он је награђен "за смелост и храброст исказану у обављању професионалне дужности".

Максудов, који је имао 38 година, рањен је у нападу украјинског дрона код Запорожја. Рањеног су га превезли у Џанкој на лечење, али је успут преминуо. Овај новинар је више пута одлазио на фронт и био један од оних који преноси вести са првих линија, раме уз раме са руском војском.