Бела кућа: У јануару договор о помоћи Украјини

Ове седмице неће бити гласања о додатном финансирању, али се преговори с Конгресом, како оцењује Бајденова администрација, "крећу у правом смеру"

Бела кућа очекује да ће се Конгрес о додатној помоћи Украјини договорити почетком јануара, каже портпарол за националну безбедност Џон Кирби.

"Време није на нашој страни. Морамо да добијемо ова средства што је пре могуће. Чини се да ће се то догодити пре почетка јануара, али што пре, то боље", рекао је он.

Како је напоменула портпаролка Беле куће Карин Жан Пијер, администрација разуме да неће бити гласања о додатном финансирању "ове седмице", али да се преговори с Конгресом "крећу у правом смеру".

"Тражимо од републиканаца у Конгресу да ово не одлажу", додала је.

Амерички председник Џозеф Бајден затражио је на јесен око 106 милијарди долара за помоћ Украјини и Израелу, као и за акције у азијско-пацифичком региону, али за те своје амбиције није добио недвосмислену подршку у Конгресу.

Републиканци, међутим, најављују да неће подржати доделу средстава властима у Кијеву док Бела кућа не промени приступ заштити америчке границе. Представнички дом, у којем већину имају чланови Републиканске странке, изгласао је доделу помоћи само Тел Авиву , али је Сенат, који је под контролом демократа, блокирао ову одлуку.

Почетком децембра, горњи дом америчког парламента одбио је да предложи предлог закона о издвајању више од 100 милијарди долара помоћи Украјини, Израелу и Тајвану .