Блинкен: Имамо јасан план за развој Украјине

Кијеву само треба помоћи да презими, а онда ће јој савезници помоћи да стане на своје ноге

Вашингтон има "веома јасан план" за развој Украјине, према коме неће морати да Кијеву помаже на исти начин као сада, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен, а пренеле "РИА Новости".

"Имамо врло јасан план који осигурава да Украјина може да стане на своје ноге економски, војно и демократски, што значи да помоћ на садашњем нивоу неће бити потребна", рекао је он.

Према Блинкену, да би се то постигло, Сједињене Државе и савезници морају Кијеву да помогну да "преживи ову зиму, пролеће и лето" и да тако уђе у фазу "да може да стоји на својим ногама".

Блинкен је коментарисао и ситуацију на Блиском истоку, па је поручио да САД сматрају да  је Израел "у обавези да елиминише претњу коју представљају милитанти Хамаса, а да истовремено минимизира цивилне жртве у Појасу Газе".

"И даље сматрамо да Израел не мора да бира између уклањања претње Хамаса и минимизирања цивилних жртава у Гази", рекао је Блинкен поручујући да су оба питања стратешки интерес Тел Авива.

Блинкен је на годишњој конференцији за новинаре навео да САД желе да окончају текући сукоб "што је пре могуће", зауставе "разарајући циклус насиља" и донесу "трајни мир" на Блиском истоку.