Свет

Амерички конгресмени позивају: Појачати санкције руском енергетском сектору

Посланици су позвали администрацију да "напусти своју неуспелу шему за ограничавање цена нафте и уведе свеобухватне енергетске санкције Русији"
Амерички конгресмени позивају: Појачати санкције руском енергетском сектору© Anna Moneymaker/Getty Images

Група америчких конгресмена предложила је администрацији Вашингтона да одустане од ограничења цена руске нафте због њихове неефикасности и да пооштри санкције руском енергетском сектору, наводи се у писму посланика помоћнику председника за националну безбедност Џејку Саливану.

Посланици су позвали администрацију да "напусти своју неуспелу шему за ограничавање цена нафте и уведе свеобухватне енергетске санкције Русији".

Према њиховим речима, након покушаја западних земаља да ограниче приходе Москве од продаје нафте, Руска Федерација је извезла више од 250 милијарди долара енергетских ресурса.

Конгресмени називају сва упозорења "пораженим изјавама" и да покушаји пооштравања антируских санкција "могу довести само до повећања прихода Русије".

"Време је да се призна да је шема за увођење горње границе цене нафте била погрешна", оцењују конгресмени, наводи се на сајту Комитета за финансијске услуге Представничког дома.

Писмо су потписали председник Комитета за финансијске услуге Представничког дома САД, Патрик Мехенри (републиканац из Северне Каролине) и неколико других посланика из одбора и пододбора, који надгледају финансијска питања.

Земље Г7, ЕУ и Аустралија увеле су горњу границу цене руске нафте, која се испоручује преко мора, на 60 долара по барелу за своје подређене бродове и територије. Од 5. фебруара 2023. године слична ограничења почела су да важе и за испоруку нафтних деривата из Русије.

image