Орбан: ЕУ уцењује Мађарску

Мађарски премијер се обрушио на Брисел због блокирања милијарди евра намењених Будимпешти

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да Европска комисија уцењује Мађарску задржавањем милијарди замрзнутих средстава, правдајући блокаду бригом за владавину права у његовој земљи.

Орбан је рекао да је уцена "чињеница", коју признају чак и сами уцењивачи — чланови Европског парламента, преноси "Политико".

"Према нашем мишљењу, Мађарска испуњава све квалитете владавине права, а када Европска комисија има специфичне потребе, ми имплементирамо све из њих, а такође смо и кооперативни", рекао је Орбан новинарима у Будимпешти. "Не можете ме кривити што сам учинио све што могу да промовишем интересе Мађарске у тако уцењивачкој ситуацији".

Брисел је замрзнуо милијарде евра из ЕУ фондова намењених Мађарској због забринутости за људска права и владавину права у земљи.

Европска комисија је прошле недеље деблокирала део фондова - 10,2 милијарде евра - у замену за Орбанову сарадњу по питању Украјине.

Орбан је дозволио лидерима ЕУ да одобре почетак преговора за улазак Украјине у блок, али и даље блокира пакет помоћи Кијеву од 50 милијарди евра, о чему би лидери требало да разговарају почетком следеће године.