Свет

Заинтересовани старији мушкарци: Само 17 одсто Немаца спремно да војно брани своју државу

У анкети спроведеној средином новембра истакнуто је да се број појединаца који категорички одбијају било какву могућност да се војно супротставе потенцијалном непријатељу удвостручио од маја 2022. године
Заинтересовани старији мушкарци: Само 17 одсто Немаца спремно да војно брани своју државуGetty © Photo by Thomas Starke/Getty Images

Недавно истраживање које је спровео немачки институт за истраживање тржишта и јавног мњења Форса открило је да многи Немци не би желели да војном силом бране своју државу у случају стране агресије. Према анкети коју је наручио лист "Штерн", 40 одсто испитаника је изјавило да никада не би узело оружје у руке, чак ни у таквим околностима.

Само 17 одсто Немаца је рекло да би "дефинитивно" били спремни да бране своју државу, а 19 одсто је изјавило да би то "вероватно" урадили у случају напада.

Како показује испитивање, старији мушкарци показали су већи ниво спремности, при чему је 39 одсто мушкараца старости између 45 и 59 година изразило спремност да се придруже немачким одбрамбеним снагама у случају инвазије стране земље.

Свеукупно, 61 одсто Немаца је одговорио да су или "вероватно" или "потпуно" неспремни да се оружјем супротставе агресору.

У анкети спроведеној средином новембра истакнуто је да се број појединаца који категорички одбијају било какву могућност да се војно супротставе непријатељу удвостручио од маја 2022. године. Поред тога, примећено је да људи са средњим и високим образовањем мање заинтересовани за одбрану државе.

Бундесвер тренутно има око 180.000 припадника. Немачка је 2011. у склопу војне реформе суспендовала обавезну регрутацију, што је уз владине планове штедње допринело проблему попуњавања војних редова.

image