Влада Новог Зеланда против трансродних жена у спортским такмичењима: Није фер и безбедно

Организације које одбијају да забране биолошким мушкарцима да учествују у женским такмичењима неће смети да користе државне фондове

Нови Зеланд ће прекинути финансирање спортских организација које дозвољавају трансродним женама да се такмиче са биолошким женама, саопштила је новозеландска влада.

Дозвољавање транс женама да се такмиче у женским спортовима "компромитује правила такмичења, а у неким случајевима и безбедност", рекао је новинарима у среду Енди Фостер, портпарол странке "Њу Зеланд фрст".

Фостер је додао да ће нови политички споразум његове партије и њиховог коалиционог партнера "Националне партије", "осигурати да спортска тела која се финансирају из државних фондова подржавају фер конкуренцију која није угрожена правилима у вези са родом".

Иако је неколико међународних спортских тела већ забранило трансродним женама да се такмиче са биолошким женама, владина правила ће се примењивати и на омладинска и аматерска такмичења.

"У рагбију, атлетици, боксу, можете видети зашто снага, тежина и брзина постају прави проблем. Уколико се, на пример, тинејџерка такмичи са бившим тинејџером - ваше дете може да буде повређено", објаснио је он. 

Фостер је рекао да ће нова правила бити уведена пре него што владина агенција за спорт и рекреацију додели 9,3 милиона новозеландских долара (5,82 милиона долара) за финансирање спортских организација. 

Организације које одбијају да забране биолошким мушкарцима да учествују у женским такмичењима неће добити ништа од тих средстава, рекао је он.

"Ако организација каже: 'Ми то не желимо да урадимо', то је њихов избор, али не би требало да очекују да ће порески обвезници рећи 'са задовољством ћемо вас подржати да урадите нешто што сматрамо опасним и неправедним", додао је Фостер.

Студије су показале да трансродне жене (биолошки мушкарци) задржавају физичку предност у односу на биолошке жене чак и након две године узимања женских хормона.