Свет

Француска министарка здравља на суду због мита: За пет година узела више од 20.000 евра

Против ње је отворена истрага због кршења француског закона према којем су компаније које дају поклоне, али и професионалци који их примају, обавезни да те дарове пријаве
Француска министарка здравља на суду због мита: За пет година узела више од 20.000 евра© Chung Sung-Jun/Getty Images

Новоименована француска министарка здравља Ањес Фирмен-Ле-Бодо нашла се под истрагом због сумње да је у периоду од 2015. до 2020. године, када је радила као фармацеут у Нормандији, примила више од 20.000 евра непријављених поклона, наводи се у истрази француског сајта Медиапарт, преноси "Политико".

Она је у периоду од пет година од лабораторија Урго добила 21 испоруку луксузних производа, укључујући сатове, боце шампањца, паметне телефоне и телевизор, које није пријавила.

Власти су судску истрагу отвориле у јуну 2023. године, а рочиште је заказано за јануар следеће године.

Портпарол министарке здравља рекла је за Медиапарт да ће "одговарати само надлежним органима" током саслушања у јануару.

Истрага против француске министарке здравља, део је шире истраге започете у јануару ове године о илегалним комерцијалним праксама лабораторије Урго, која је у периоду од 2015. до 2021. године, понудила више од 55 милиона евра поклона фармацеутима широм Француске.

Према наводима француских медија, лабораторија Урго била је изненађена када је против ње отворена истрага због кршења француског закона према којем су компаније које дају поклоне, али и професионалци који их примају, обавезни да те дарове пријаве.

image