Бајден писао сарадницима свог сина Хантера 54 пута

Размена имејлова се наводно догодила у исто време када је Хантер Бајден именован за члана одбора украјинске енергетске компаније

Председник САД Џозеф Бајден разменио је на десетине мејлова са пословним сарадником свог сина Хантера док је био потпредседник у Обаминој администрацији, саопштио је одбор под вођством републиканаца који истражује Бајденову наводну трговину утицајем.

Подаци које је ове недеље објавио Одбор за пријаву пореза Представничког дома показују да је Бајден 54 пута користио псеудониме и приватне адресе електронске поште за комуникацију са Ериком Шверином, рачуновођом Хантера Бајдена.

Највећи број ових размена догодио се за време Бајденова два путовања у Украјину 2014. године. Његов син Хантер је именован за директора украјинске енергетске компаније "Бурисма" након првог.

Одбор није објавио садржај мејлова, већ је само навео када су послати. У саопштењу се, међутим, тврди да поруке "директно побијају претходне изјаве председника о томе да није имао сазнања о пословима свог сина".

Упитан раније овог месеца да ли је знао за Хантерове пословне активности или је учествовао у њима, Бајден је рекао: "Нисам, и то је гомила лажи".

Хантер Бајден је добио богату надокнаду за свој рад са Бурисмом, а која је подразумевала око милион долара годишње све док је његов отац био у Белој кући.

Хантеров бивши пословни партнер, Девон Арчер, рекао је Надзорном одбору Представничког дома у јулу да је Хантер произведен у директора искључиво како би гарантовао да ће компанија имати утицај на америчку политику и да је Џозеф Бајден редовно звао Хантера током састанака са клијентима Бурисме.

Бајден је 2018. признао да је искористио милијарду долара америчког новца као полугу за отпуштање украјинског тужиоца Виктора Шокина. Према Одбору за надзор, Хантер је тражио од свог оца да осигура да Шокин буде отпуштен док су њих двојица разговарали телефоном током састанка руководства "Бурисме".

Одбор Представничког дома за пријаву пореза, Одбор за надзор и Одбор за правосуђе тренутно спроводе истрагу о опозиву због Бајденове наводне корумпираности и трговине утицајем.

Представнички дом гласао је по страначкој линији да формализује ову истрагу раније овог месеца, што би одборима дало шира овлашћења по питању позивања на саслушање.

Међутим, Хантер Бајден није одговорио на судски позив за давање изјаве иза затворених врата одборима за надзор и правосуђе, наводећи да ће на питања одговарати само на јавној седници.

Позивајући се на изјаве сведока и податке преузете са лаптопа који припада Хантеру Бајдену, републиканци тврде да је породица Бајден примила око 24 милиона долара преко лажних компанија од пословних личности и политичара из Кине, Казахстана, Румуније, Русије и Украјине док је Бајден био потпредседник.

Око 150 од ових трансакција је Министарство финансија САД означило као "сумњиво", наводе одбори.

Одбор за пријаву пореза сматра да је Хантеров рачуновођа Шверин "архитекта фиктивних компанија породице Бајден", које су наводно коришћене за прикривање ових трансакција.

Демократе инсистирају да је Шверин само помогао Џозефу Бајдену да поднесе своје пореске пријаве док је био потпредседник.