СБ УН усвојио резолуцију о помоћи у Гази: САД блокирале руски амандман о прекиду ватре

За резолуцију је гласало 13 земаља, а САД и Русија су биле уздржане

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је данас ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за хитну обуставу непријатељстава између Израела и Хамаса.

Резолуцијом се такође позива генерални секретар УН да именује координатора за испоруку такве помоћи.

Резолуција, коју су саставили Уједињени Арапски Емирати усвојена је са 13 гласова за, а Русија и САД су се уздржале од гласања.

Сједињене Америчке Државе су претходно ставиле вето на руски амандман на нацрт резолуције Уједињених нација, у коме је Москва предложила прекид ватре у Појасу Газе.

Од 15 сталних чланица Савета безбедности УН, 10 је гласало за руски амандман, четири су остале уздржане, док су САД биле против, саопштено је на сајту УН.

Гласање о тој мери одлагано је неколико пута током недеље усред напора да САД не уложе вето, које су поништиле раније резолуције због неосуђивања напада Хамаса 7. октобра.

Линда Томас Гринфилд, амбасадорка САД, изјавила је да је неопходно урадити више како би се помогло цивилима у Појасу Газе, али је изразила жаљење након што Савет безбедности УН "није осудио бруталан напад Хамаса 7. октобра."

Гринфилдова је додала да ће САД наставити да сарађују са хуманитарним организацијама, земљама региона и УН како би се обезбедили пуштање талаца и мир између Израела и Палестинаца.

Британска амбасадорка Барбара Вудворд осудила је Хамас, додајући да мир не би потрајао ако ова милитантна група и даље буде имала приступ тунелима и лансирала ракете, као и да је Британија посвећена безбедности Израела и да подржава стварање две државе.

Амбасадор Бразила Сержо Франка Данезе назвао је ситуацију у Гази "страшном" и позвао на заштиту цивила и ослобођење талаца.

Жанг Јун, представник Кине, нагласио је да је неопходно да Израел прекине бомбардовање цивила, као и да након усвајања ове резолуције Кина очекује више помоћи за Палестинце.

Жанг је додао да је стални прекид ватре предуслов за смањење цивилних жртава у Појасу Газе.

Француска амбасадорка се сложила са Жанг Јуном и саопштила да ће само прекид ватре "омогућити поновно отварање неопходног политичког хоризонта".

Руски амбасадор Василиј Небензја је изјавио да је "Вашингтон у текст уметнуо оно што је у суштини дозвола Израелу да убија палестинске цивиле у Гази, под изговором стварања услова за прекид непријатељства", додајући да једини разлог због кога његова земља није блокирала усвајање ублажене резолуције јесте то што су је подржале арапске земље.