Свет

Куба одобрила еутаназију

Швајцарска, Холандија, Луксембург, Канада, Аустралија, Шпанија, Немачка, Нови Зеланд и неке државе у САД такође дозвољавају еутаназију
Куба одобрила еутаназијуGetty © Michael M. Santiago

Куба је данас постала друга земља у Латинској Америци и на Карибима која је одобрила еутаназију.

Народна скупштина те комунистичке земље усвојила је, након Колумбије, ту меру као део закона којим се формира правни оквир нације за универзални и бесплатни систем здравствене заштите, пренео је Ројтерс.

"Право људи на достојанствену смрт признаје се у одлукама о крају живота, које могу укључивати ограничење терапијског напора, континуирано или палијативно збрињавање и важеће процедуре којима се завршава живот", наводи се у коначном нацрту закона.

Еутаназија и медицински потпомогнуто самоубиство, чему се противи већина религија, изазивају огромне контроверзе широм света, па само неколико земаља дозвољава ту праксу, а неке је изједначавају са убиством.

Магистар биоетике Алберто Роке са Института за онкологију и радиобиологију у Хавани, водећем центру за лечење рака у земљи, поздравио је ту меру и рекао да је успостављен "правни оквир за будућу еутаназију у било ком њеном облику, да ли као активна еутаназија или медицински потпомогнуто самоубиство".

Агенција напомиње да се у кубанским државним медијима наводи да ће влада одобрити ту праксу, али није било јавне дебате.

Роке је истакао да ће то бити промењено како прописи буду уобличавани.

Швајцарска, Холандија, Луксембург, Канада, Аустралија, Шпанија, Немачка, Нови Зеланд и неке државе у САД такође дозвољавају еутаназију, наводи Ројтерс и додаје да неке од ових земаља дозвољавају и медицински потпомогнуто самоубиство где постоји велика патња, али не и смртна болест.

image