Гурманска божићна вечера за 2.600 радника француске авио-групе "Ербас Атлантик" завршила се тровањем стотина запослених. Здравствене власти су покренуле истрагу како би утврдиле шта је изазвало масовну појаву гастроентеритиса међу 700 запослених, пише "Гардијан".
Свечану гозбу је организовао и обезбедио ресторан компаније у западној Француској. Деликатеси на менију су укључивали гушчју паштету, јасоге, шкољке и филе мињон, као и десерте - сладолед, чоколадни и мус од лешника за 15 евра по особи.
Несрећни гости пријавили су повраћање и/или дијареју дан-два после вечере. "Имала сам грчеве и главобољу какве у животу нисам доживела. Било је горе од порођаја", рекла је једна од запослених локалним медијима.
Узрок тровања за сада није познат.
Портпарол "Ербаса" рекао је да нико није био "озбиљно болестан" и да је истрага у току.
"Ербас Атлантик", подружница највећег светског произвођача авиона, "Ербаса", запошљава 15.000 људи у пет земаља.