Амбасадор Немачке у Русији: Берлин ће морати да комуницира са Москвом упркос разликама

Примарни циљ треба да буде да се што пре оконча Специјална војна операција, указао је амбасадор Немачке у Русији

Берлин ће морати да комуницира са Москвом упркос различитим ставовима по питању Украјине, изјавио је немачки амбасадор у Русији Александар Ламбсдорф у интервјуу за "Редакцијску мрежу Немачке" (РНД).

"Русија је била и остаје највећа земља на свету по површини, има стално седиште у Савету безбедности УН, а такође, је и непосредни сусед ЕУ. Тако да ћемо морати да имамо посла са Русијом", истакао је он, преноси ТАСС.

Према његовим речима, примарни циљ треба да буде да се што пре оконча Специјална војна операција и обезбеди трајни мир заснован на међународном праву како Украјинци више не би страдали.

Говорећи о могућим мировним преговорима Русије и Украјине, немачки амбасадор је напоменуо да ће "одлука под којим околностима ће започети разговори бити донета у Кијеву".

Коментаришући 12. пакет санкција ЕУ Русији, Ламбсдорф је нагласио да санкције нису дугме за искључивање.

"Можете увести санкције или променити понашање стране на коју се односе ограничења у трену. Санкције су осмишљене да повећају трошкове у вези са одређеним одлукама и то је доказано", рекао је он одговарајући на питање да ли је то био исправан корак.