Свет

Судбоносни избори у ЕУ 2024: Борељ се прибојава десничарских партија

Шеф дипломатије ЕУ позвао је бираче да подрже политичке снаге које могу јасно да анализирају ситуацију насупрот онима који дају лоше одговоре
Судбоносни избори у ЕУ 2024: Борељ се прибојава десничарских партија© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Европски парламентарни избори у јуну 2024. могли би да буду судбоносни као и председничка трка у САД, упозорио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, рекавши да верује да би страх бирача од непознатог могао да их наведе да подрже десничарске популистичке партије.

"Бојим се страха, бојим се да ће Европљани гласати вођени страхом. Научно је доказано да страх пред непознатим и неизвесношћу ствара хормон који захтева сигуран одговор. То је чињеница", рекао је Борељ за "Гардијан".

Британски лист је навео да су речи шефа ЕУ дипломатије одговор на јачање десничарских партија у Европи што је пак последица миграција и пада животног стандарда.

"Партије које могу да играју на страх у људским бићима и дају лоше одговоре на добра питања могу привући подршку европског становништва", истакао је Борељ.

Прихватио је да постоје и стварни и уочени разлози за забринутост, али је позвао бираче да подрже политичке снаге које могу дати јасну анализу ситуације.

"Ако то не можемо да урадимо, мислим да ће европски избори бити опасни као и они у САД", навео је Борељ.

Он је рекао да Европа и даље нуди атрактиван модел за људе из целог света.

"Ми смо магнет за стотине хиљада људи који желе да дођу да живе у Европи. И лако је разумети зашто је то тако, када упоредимо наш животни стандард. Ми смо најбоља комбинација политичке слободе, економског просперитета и социјалне кохезије коју је човечанство било у стању да створи", нагласио је шеф дипломатије ЕУ.

Борељ је разматрао тренутно стање пројекта Европске уније на прелазу године између два рата, једног у Украјини и другог у Гази, на предавању на самиту који је организовао магазин "Гран континент" – по његовом мишљењу, оба сукоба угрожавају будућност блока, а што се Украјине тиче, рекао је да се плаши пораза уколико не дође до брзе промене курса.

Такође, поменуо је и да не види знаке да је председник Русије Владимир Путин спреман да стане, али и чак прихвати споразум који би Москви омогућио да задржи источну Украјину.

image