Свет

"Блумберг": Да ли ће Израел повећати буџет за одбрану за више од 8 милијарди долара

Министарство финансија Израела саопштило је да ће већа средства бити потребна без обзира на додатну помоћ САД
"Блумберг": Да ли ће Израел повећати буџет за одбрану за више од 8 милијарди долара© Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Израел ће током следеће године морати да повећа буџет за одбрану за најмање 30 милијарди шекела, односно 8,3 милијарде долара, објавило је Министарство финансија у тренутку када рат против Хамаса ескалира.

Министарство је у документу представљеном у парламенту навело да ће укупан буџет за 2024. вероватно морати да износи 562 милијарде шекела, уместо досадашњих 513 милијарди одобрених прошлог маја.

Поред војних трошкова, министарство је саопштило да ће и полицији и другим безбедносним службама, као и за потребе реконструкције уништених насеља и покривања трошкова евакуације близу 120.000 људи из северних и јужних пограничних области Израела, бити потребно додатних 10 милијарди шекела.

Документ израелског Министарства финансија претпоставља да ће се борбе високог интензитета у Гази завршити у првом кварталу 2024. године, што ће вероватно омогућити Израелу да демобилише поједине резервисте.

Министарство је саопштило да ће већа средства бити потребна без обзира на додатну помоћ САД. 

Очекује се да ће државни приходи опасти за 35 милијарди шекела због нижих пореза за предузећа и некретнине, као и успоравање приватне потрошње.

Ако се не изврше никакве измене у планираном опорезивању, фискални дефицит би нарастао на близу 6 одсто бруто домаћег производа, далеко изнад границе од 2,25 одсто утврђене законом, наводи се у документу.

Влада је спремна да разговара о могућим фискалним променама и повећању горње границе дефицита, за који Министарство финансија препоручује да не би требало да пређе 4,5-5 одсто БДП-а 2024. године.

image