Свет

Од почетка рата у Гази САД испоручиле Израелу више од 10.000 тона војне опреме

Ова испорука наоружања је кулминација заједничких напора САД и Израела, наводи се у извештају
Од почетка рата у Гази САД испоручиле Израелу више од 10.000 тона војне опремеwww.globallookpress.com © Mark Allen Johnson

Од почетка рата у Гази, 244 америчка транспортна авиона и 20 бродова испоручили су Израелу више од 10.000 тона наоружања и војне опреме, пренела је телевизија "Ченел 12".

Уз то, како се наводи, све производне линије израелске војне индустрије даноноћно раде.

Извештај је уследио након коментара посланика Ликуда Талија Готлива, који је у понедељак, на састанку парламентарне фракције, изјавио да је количина артиљеријске муниције, која се употребљава за гранатирање циљева на југу Газе, "драматично опала у последње три недеље."

У телевизијском извештају се помиње и како Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) штеде муницију, али да се од почетка рата није десило да ваздухопловство или копнене снаге нису нападале Газу због недостатка муниције.

Шестог децембра је Министарство одбране САД је објавило информацију о доласку 200. америчког теретног авиона са војном опремом за ИДФ.

"Ова испорука наоружања је кулминација заједничких напора које предводи Мисија за набавку Министарства одбране САД, у сарадњи са Дирекцијом за производњу и набавку, Одељењем за планирање ИДФ и Одељењем за технологију и логистику ИДФ", наводи се у саопштењу.

У извештају се наводи и да војна опрема, испоручена Израелу, укључује "оклопна возила, наоружање, личну заштитну опрему, медицински материјал, муницију и још много тога."

image