Свет

Хамас: До сада убијено готово 21.000 људи; Израел: Нападани смо са седам различитих подручја

Израелски министар одбране поручују да нико нема имунитет од одговора израелске војске
Хамас: До сада убијено готово 21.000 људи; Израел: Нападани смо са седам различитих подручја© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Палестинско Министарство здравља је саопштило да је у израелским нападима на Газу од 7. октобра убијено је готово 21.000 људи.

Како се прецизира, досад је у Гази убијено 20.915 људи и да је рањено 54.918 људи, преноси Ројтерс.

Према подацима Министарства, у последња 24 часа у Гази је погинуло 241, а рањено 382 особе.

Израелски министар одбране Јоав Галант је објавио да је у досадашњем току рата у Појасу Газе, Израел нападнут са седам страна, док су њихове снаге успеле да одговоре на шест фронтова.

"Ми смо у рату на више фронтова. Нападају нас из седам различитих подручја - Газе, Либана, Сирије, Западне обале, Ирака, Јемена и Ирана", рекао је Галант на састанку комитета за спољне послове и одбрану у Кнесету, преноси "Тајмс оф Израел".

Он наводи да "нико нема имунитет" од одговора израелске војске.

"Већ смо реаговали и деловали у шест од седам тих области, и сада вам кажем најјасније: Свако ко делује против нас је потенцијална мета, нико неће имати имунитет'', рекао је он.

Оценио је да ће рат у Гази бити "дуг и тежак".

"Ако не остваримо наше ратне циљеве, наћи ћемо се у ситуацији да имамо проблем да људи неће хтети да живе у месту где не знамо како да их заштитимо", рекао је Галант и додао да су израелској војсци потребне одлучност, издржљивост, снага и национална кохезија у циљевима.

Галант је оценио да је то "битка у којој опстаје онај ко је јачи на националном нивоу, у својим вредностима и свом јединству" и поручио "ово је битка националне одлучности и кажем вам да ћемо победити Хамас".

image