Свет

Стиже "појачање": Прва тура од шест украјинских пилота завршила теоријску обуку на Ф-16

Пилоти су пребачени у Данску након почетног курса у Великој Британији
Стиже "појачање": Прва тура од шест украјинских пилота завршила теоријску обуку на Ф-16Getty © Maja Hitij / Staff

Шест украјинских пилота завршило је обуку за авионе Ф-16 у Великој Британији, саопштило је британско Министарство одбране.

Прва група кијевских пилота у августу је кренула на обуку и часове енглеског језика. Обука коју спроводи Краљевско ратно ваздухопловство (РАФ), део је доприноса Лондона међународној коалицији која има за циљ да Украјини обезбеди авионе четврте генерације америчке производње, саопштило је министарство.

Пилоти су сада пребачени у Данску, где ће наставити да уче да управљају Ф-16, додаје се у саопштењу.

Украјинци се нису обучавали на Ф-16 пошто РАФ нема тај тип авиона, већ су учили опште процедуре руковања, употребу инструмената, навигацију и формацијско летење у складу са стандардима НАТО на авионима, наводи Министарство одбране и додаје да ће још десет украјинских пилота наставити обуку у Великој Британији, заједно са десетинама техничара из земље.

Прошле недеље је Холандија, која је једна од кључних чланица коалиције, саопштила да ће почети са припремама прве испоруке борбених авиона Ф-16 Украјини. Према речима холандског премијера Марка Рутеа, "почетна" пошиљка би укључивала 18 авиона.

У јуну је руски председник Владимир Путин упозорио да ће Ф-16 "горети" када буду испоручени Украјини, баш као тенкови "леопард", борбена возила "бредли" и друго оружје западне производње које је раније испоручено Кијеву.

image