Свет

Председник Кубе: Израел је терористичка држава

Операција у Гази је чин геноцида, сматра председник Мигел Дијаз-Канел
Председник Кубе: Израел је терористичка државаGetty © Michael M. Santiago / Staff

Израел је терористичка држава која је извршила геноцид у Гази, поручио је кубански председник Мигел Дијаз-Канел на друштвеним мрежама.

Карипска нација, која нема формалне дипломатске односе са Израелом, била је веома критична према израелском рату против Хамаса покренутом после напада групе на Израел почетком октобра. У израелским нападима на Појас Газе погинуле су на хиљаде цивила, а скоро читава Газа сравњена са земљом.

У посту на Иксу, Дијаз-Канел је израелске поступке назвао "понижењем за читаво човечанство" и оценио да ће се Израел и поред свега "извући".

"Куба, која никада неће бити међу равнодушнима, изнова и изнова диже глас за Палестину", додао је он.

Кубански парламент је прошле недеље усвојио декларацију којом се изражава подршка палестинском народу и његовој тежњи за државом. У документу је понашање Израела означено као "геноцид", а његови "варварски поступци" су неуспех међународне дипломатије.

"Најоштрије осуђујемо одговорност и саучесништво владе Сједињених Држава у овом геноциду. Историјска некажњивост Израела може се објаснити само његовим уверењем да неће бити последица због подршке владе САД", навели су посланици.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена изразила је незадовољство због великог броја цивилних жртава у Гази и тврди да иза затворених врата врши притисак на Израел да исправи свој приступ. Израел то негира и објашњава да чине све што је могуће да смање ризике по цивиле и да су, на крају, припадници Хамаса одговорни за смрт недужних.

image