Тимошенко позвала Зеленског да представи план Б: Украјина овако неће моћи још дуго

Бивша премијерка Украјине обратила се данас председнику Украјине и затражила да се Украјинцима представи другачија стратегија, и позвала на мобилизацију приипадника безбедносних снага земље

Бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко позвала је данас председника Украјине Владимира Зеленског да представи Украјинцима такозвани план Б, који би земљу требало да изведе из "тешког и доста трагичног положаја". 

"Желим да се обратим председнику и да га питам. Да, данас смо сви за победу, за Украјину, за територијални интегритет. Али, Украјини ће бити веома тешко да дугорочно води дуготрајне ратове попут овог који се данас води. И зато молим председника: понудите земљи план Б за нашу победу. Понудите излаз из ове тешке, прилично трагичне ситуације. Покажите своје вођство. Морамо деловати јасно, рационално, стратешки и победнички. А не да идемо у слеп угао, ако се то некоме свиђа", рекла је Тимошенко у видеу, који преносе украјински медији. 

Бивша премијерка Украјине није пак наговестила шта би тај план Б могао бити. Зна се, с друге стране, да "план А" Зеленског предвиђа наставак борби до повратка на границе из 1991. године и неспремност да се преговара са Москвом о било каквом прекиду ватре, док је на власти председник Русије Владимир Путин. 

Осим тога, Тимошенко је предложила да се на фронт пошаљу припадници свих безбедносних структура земље - од полиције и државног тужилаштва, преко других агенција за спровођење закона, будући да сви они знају како да користе оружје и "умеју да ратују". То је, како оцењује, боље, него да се узраст за мобилизацију спусти с 27 на 25 година.