Свет

Преминуо некадашњи председник Европске комисије Жак Делор, зачетник идеје евра

Ватрени заговорник европских интеграција после Другог светског рата, Делор је био на челу ЕК у три мандата, а био је зачетник пројекта јединствене валуте Европске уније
Преминуо некадашњи председник Европске комисије Жак Делор, зачетник идеје евра© Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Некадашњи председник Европске комисије и зачетник пројекта јединствене валуте Европске уније, Жак Делор је преминуо данас у 99. години, саопштила је његова ћерка Мартин Обри.

"Умро је јутрос у сну у својој кући у Паризу", навела је Обри, преноси БФМ ТВ.

Рођен је у Паризу 1925. године, а каријеру је започео у "Банци Француске" 1945. године.Био је члан кабинета премијера од 1969. до 1972, а члан Социјалистичке партије од 1974. године.

Изабран је за посланика у Европском парламенту. Био је француски министар финансија од 1981. до 1984. године.

Ватрени заговорник европских интеграција после Другог светског рата, Делор је био на челу ЕК у три мандата, од 1985. до 1995. године, дуже од било ког другог носиоца функције. Делор је био зачетник пројекта јединствене валуте Европске уније.

Велики број европских званичника опростио се на друштвеној мрежи икс од некадашњег председника Европске комисије Жака Делора.

Aктуелна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је Делор био "визионар који је учинио Европу јачом".

"Његово животно дело је уједињена, динамична и просперитетна Европска унија, које је обликовало читаве генерације Европљана, укључујуц́и и моју", написала је Фон дер Лајен.

Председник Европског савета Шарл Мишел навео је да је Делор предводио трансформацију Европске економске заједнице "ка истинској унији, заснованој на хуманистичким вредностима, подржаној јединственим тржиштем и јединственим валутом - евром".

Додао је да је Делор био страствени бранилац до последњег дана.

"Велики Француз и велики Европљанин, ушао је у историју као један од градитеља наше Европе. Данас изражавам искрено саучешће његовој породици", написао је Мишел.

Француски председник Емануел Макрон поручио је да је некадашњи председник Европске комисије био порац за правду и да ће његови идеали заувек остати инспирација.

Он је навео да је Делор био француски државник и неко ко је креирао данашњу Европу.

"Жак Делор је био све то. Његова посвећеност, његови идеали и његова праведност увек ће нас инспирисати", написао је Макрон.

Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је да се Делор залагао за европско уједињење "као нико други".

"Био је на челу Европске комисије деценију и, као визионар, постао је архитекта ЕУ какву данас познајемо", навео је Шолц.

Заменик премијера и министар спољних послова Италије Антонио Тајани, нагласио је да је Делор "на основу хришћанских вредности, обележио процес јачања Европе".

"Наставићемо да се водимо његовим идејама зарад јаче и уједињеније Европе", написао је Тајани.

image