Газа: Погинуло 35 особа у нападу на избегличке кампове; УН: Хуманитарна ситуација "немогућа"

Подсекретар УН је истакао да хуманитарна помођ која стиже у Појас Газе задовољава само 10 одсто потреба становништва и навео да су стална бомбардовања, лоша комуникација и оштећени путеви, само неки од бројних изазова са којим се сусрећу хуманитарне службе

Тридесет пет особа, углавном жена и деце, погинуло је у израелском бомбардовању избегличких кампова Нусеират и Ал-Магази у централном делу Појаса Газе, док се под рушевинама кућа налазе десетине људи, јавља "Ал Џазира".

"Повређени ће вероватно умрети услед неодговарајуће и недовољне медицинске интервенције због недостатка медицинских залиха", јавио је извештач те телевизије.

Подсекретар Уједињених нација за хуманитарна питања и координатор хитне помоћи Мартин Грифитс реаговао је поводом хуманитарне ситуације у Појасу Газе, и описао је као "немогућу."

"Ово је немогућа ситуација за људе у Гази и оне који покушавају да им помогну", написао је Грифитс у објави на друштвеној мрежи Икс.

Грифитс је навео да су стална бомбардовања, лоша комуникација и оштећени путеви, само неки од бројних изазова са којим се сусрећу службе хуманитарне помоћи.

"На конвоје је пуцано. Кашњења на контролним пунктовима", написао је Грифитс, преноси Си-Ен-Ен.

Према подацима УН, камионима који испоручују храну, воду и лекове из Египта у Појас Газе стиже само 10 одсто потреба становништва Газе.

"Између 24. новембра и 7. децембра више од 90 одсто становништва Газе, око 2,08 милиона људи, суочавало се са великом глади", навеле су УН у извештају.