Није као некад нa дочеку: Французи и Немци Нову годину дочекују уз јаке полицијске снаге

Надлежни су добили сазнања да исламистичке групе можда планирају напад на градску катедралу у Келну

Француска и Немачка уочи прославе Нове године појачавају безбедност својих градова, након упозорења да је сукоб између Израела и Хамаса повећао ризик од терористичких напада, јавља Си-Ен-Ен.

Полиција у Келну спрема се за најгоре, након дојава да исламистичке групе можда планирају напад на чувену градску катедралу у новогодишњој ноћи.

Полицајац Мартин Лотз рекао је тако на конференцији за новинаре да ће у граду бити распоређени полицајци који носе аутоматске пушке и заштитне прслуке.

Градска готска катедрала најавила је да ће до даљњег бити отворена само за црквене службе "због тренутне безбедносне ситуације", наводи се у саопштењу објављеном на друштвеним мрежама.

У међувремену и у Берлину полиција покушава да подигне свест о опасностима од ватромета путем друштвених мрежа.

"Не нападајте нас. Не пуцајте на нас ватрометом и ракетама. Избегавајте казне или неколико година затвора", упозорила је берлинска полиција у видео снимку објављеном на "Иксу" уочи новогодишње ноћи.

Имају разлога за бригу, поготово након што се прошлогодишња прослава Нове године у Берлину претворила у насилне нереде. Неколико особа је повређено, укључујући полицајце и ватрогасце који су тврдили да је ватромет намерно уперен на њих. Пиротехника је изазвала и уличне пожаре.

Градоначелник Берлина Каи Вегнер рекао је да је полиција у престоници ове године боље опремљена него прошле године и да ће употребити пуну силу "ако буде потребно".

У међувремену и Француска ће распоредити 90.000 официра јер се земља суочава са "веома високом терористичком претњом", рекао је у петак француски министар унутрашњих послова Гералд Дарманин.

"Тражио сам веома снажну мобилизацију наше полиције и жандарма због веома високе терористичке претње изазване, наравно, оним што се дешава у Израелу и Палестини", рекао је Дарманин.

Осим терористичких претњи у сусрет Новој години, Француска традиционално бележи и пораст мањих прекршаја, посебно паљења аутомобила.

Француско Министарство унутрашњих послова "поздравило је" смањење броја запаљених аутомобила 31. децембра 2022, на "само" 690 - у поређењу са 874 аутомобила запаљених 31. децембра 2021. године.

Појачавање безбедности у овим државама долази након што су сличне мере уведене у неколико европских земаља уочи Бадње вечери.

Раније у децембру, немачке и холандске власти ухапсиле су четворицу наводних припадника Хамаса за које се сумња да су планирали терористичке нападе на европском тлу.