Израелски министар циничан: Рат прилика за миграцију становника Газе

Рат би могао да олакша повратак становника израелских заједница на граници са Газом, као и израелских насеља у Гази која су евакуисана 2005. године, рекао је израелски министар за националну безбедност

Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир изјавио је данас да рат представља прилику да се подстакне миграција становника Газе.

Према његовим речима, рат би могао да олакша повратак становника израелских заједница на граници са Газом, као и израелских насеља у Гази која су евакуисана 2005. године.

"То је исправно, праведно, морално и хумано решење. Не смемо да се повучемо са било које територије на којој се налазимо у Појасу Газе", рекао је Гвир, преноси "Тајмс оф Израел".

Бројни законодавци, укључујући чланове кабинета, залагали су се за оно што називају "добровољним пресељењем" Палестинаца из Газе, политику коју су премијер Израела Бењамин Нетанијаху и међународна заједница оштро одбацили, наводи овај медиј.

Идеја о трансферу становништва, која се некада сматрала маргиналним гледиштем чланова ултранационалистичког покрета Кахане, поново је добила на значају у израелском политичком дискурсу у новембру када су одређени посланици објавили ауторски текст у "Волстрит џорналу" у којем су позвали "земље широм света да прихвате ограничен број породица из Газе које су изразиле жељу да се преселе".