Свет

Израел одбацио договор о размени талаца с Хамасом

Споразум је наводно подразумевао окончање сукоба између зараћених страна, а Хамас би на крају ослободио и заробљене израелске војнике
Израел одбацио договор о размени талаца с Хамасом© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, File

Тел Авив је одбацио нови споразум о размени талаца који је предложио Хамас а којим би се уједно успоставио дугорочни прекид ватре, уз постепено повлачење израелских трупа из Газе, пренео је Аксиос.

Према речима двојице израелских званичника, предлог је изнет Израелу преко катарских и египатских посредника.

Хамас је наводно понудио да оконча сукоб у три фазе – свака укључује паузу у борбама дуже од месец дана у замену за ослобађање талаца које група држи. У првој фази Израел би требало да крене с повлачењем из Газе, а Хамас би ослободио око 40 талаца. Договор би вероватно укључивао и ослобађање палестинских затвореника.

Потенцијални споразум је обухватао окончање сукоба између зараћених страна а на крају би Хамас ослободио и заробљене израелске војнике.

Лист наводи да је Израел расправљао о предлогу, али га потом одбацио. Званичник Тел Авива је рекао "Аксиосу" да је понуда била неадекватна, те да су замолили посреднике да изађу с прихватљивијим предлогом, односно да је Хамас отворен за преговоре.

Крајем децембра делегација Хамаса је боравила у Каиру не би ли расправљала о египатском предлогу за окончање непријатељстава, који, поред прекида ватре и постепеног ослобађања талаца, подразумева и успостављање техничке владе у Појасу Газе након дијалога са свим палестинским фракцијама.

image