"Шпигл" о успону АфД-а: Kонкуренција нема стратегију за спречавање њихове победе

Препуштање судбини не може бити решење, пише немачки лист, оцењујући да су етаблиране партије у тој држави изгубиле поверење гласача

Стратегија "само зажмури и надај се најбољем" владајуће коалиције на предстојећим изборима у Немачкој, када је у питању заустављање успона Алтернативе за Немачку (АфД), морала би да се промени или ће демократија бити угрожена, пише "Шпигл" у уводничком коментару. 

"Имамо среће што нема избора у Саксонији ове недеље, будући да би АфД, судећи по најновијим истраживањима, освојио 37 одсто, док би СДП освојио 3, а ФДП само 1", забринут је немачки лист.

Истраживања јавног мњења "буде највеће страхове", а постоји ризик да ће АфД победити на сва три покрајинска избора на истоку и тиме ојачати екстремну десницу у ЕУ, додају и закључују да је "јасно колико су улози велики, а да остале странке делују незаинтересовано". 

АфД већ месецима у анкетама широм државе има преко 20 одсто гласова, а политичари на власти су, очигледно, навикли на ту ситуацију.

Политичка конкуренција нема стратегију за спречавање победе АфД-а на предстојећим изборима на истоку. Када је у питању "семафор" коалиција, изгледа да је њихов план за изборе 2024: зажмури и провуци се, биће довољно. 

Препуштање судбини не може бити решење, упозорава "Шпигл". Тачно је да многи најватренији бирачи АфД-а не могу да се "преобрате" у кратком року. Њих неће импресионирати упозорења да је партија "екстремно десничарска". Ипак, треба се постарати да они који су до сада само кокетирали са АфД-ом у анкетама заправо постану њени гласачи, оцењује немачки лист.

Политичари морају да се суоче са стварима које су довеле до успеха АфД-а, од којих је најважније то што многи више немају поверења у етаблиране партије када је у питању решавање проблема у њиховој земљи. Гласачи се осећају политички немоћним и као да нису довољно представљени. Текући спор унутар "семафора" убрзава њихово отуђење.

На чему би, дакле, према "Шпиглу", политичке опције у Немачкој требало да пораде како би заутсавиле јачање АфД-а?

Политичари морају да покажу да су поуздани, а не да попут "семафора" подстичу људе да пређу на електричне аутомобиле, а затим из дана у дан укидају финансирање, узнемирују грађане и губе поверење.

Поред тога, морају да буду разумљиви. 

"Ако се нуклеарне електране угасе у време енергетске кризе и грађани стекну осећај да се то дешава из идеолошких разлога, онда је то штетно. Ако се потенцијални компромиси не објашњавају већ исмевају, то не доприноси разумевању", наводи "Шпигл".

Такође, указује лист – нема смисла стално причати о проблему ако се ништа не промени. Најбољи пример је миграција. "Семафор" је дуго оклевао пре него што је одлучио да реагује, а ЦДУ се понашао као да је губитак контроле неизбежан.

До покрајинских избора на истоку остало је мање од девет месеци. До тада се не може повратити сво поверење које је изгубљено последњих година. Али, странке би макар могле да почну да раде на томе, закључује "Шпигл".