Угинули леопарди: Већина немачких тенкова датих Украјини више не ради

Због недостатка резервних делова тенкови "леопард 2А6" чекају поправке, каже немачки политичар

Врло мало тенкова "леопард 2А6" које је Немачка послала Украјини је у употреби, каже посланик Зелене странке Себастијан Шафер. Многи тенкови су оштећени у борби, а резервних делова нема, додао је он.

Берлин је најавио испоруку 18 тенкова "леопард 2А6" Украјини још у марту, након вишемесечних молби из Кијева. Проукрајински стручњаци хвалили су их као оружје које ће "променити игру" у Украјини будући да су 2А6 међу најсавременијим у немачком арсеналу.

Међутим, већина тренутно стоји у радионици за поправке у Литванији, објаснио је Шафер у писму које је послао компанијама "Рајнметал" и "Краус-Мафи Вегман" (КМВ), које је видела немачка новинска агенција ДПА.

"Нажалост, мора се напоменути да Украјина сада може да користи само мали број испоручених борбених тенкова", написао је Шафер, објашњавајући да постоји "хитна потреба за акцијом" како би се резервни делови допремили до литванског центра за поправке и тенкови вратили у акцију.

Осим оштећења насталих у борби, многи тенкови су ван погона због истрошености, док су неке додатно оштетили украјински механичари који су покушавали да их поправе, додао је он.

Поред 18 тенкова 2А6, Немачка и други корисници платформе "леопард" обезбедили су Украјини око 90 старијих варијанти 2А4 и више од 100 комада застарелих "леопарда 1А5". У року од неколико недеља од испоруке Кијеву, руске снаге су уништиле више ових возила.

Још у новембру, "Форбс" је известио да је Кијев изгубио "четвртину својих најбољих тенкова немачке производње", мислећи на "леопарде 2".

"Леопарди" су били у великој мери коришћени током пропале украјинске контраофанзиве која је Кијев коштала губитка 160.000 људи и 16.000 комада тешке опреме, према последњим подацима руског Министарства одбране.

Украјина се тренутно суочава не само са недостатком тенкова немачког дизајна, већ и са недостатком особља за управљање њима, известио је прошлог месеца "Велт". С обзиром да се Кијев мучи да мобилише трупе, немачки центри за обуку украјинских војника који ће управљати тенковима "леопард 2" тренутно раде на пола капацитета, тврди немачка агенција.