Кулеба: Кијев нема "план Б" за случај да Запад престане да шаље помоћ

Кијевски режим није осмислио резервни план у случају да Запад престане да шаље војну помоћ, указује украјинским министар спољних послова

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба признаје да Кијев нема "план Б" у случају да изостане војна помоћ са Запада.

"Уверени смо у 'план А'", рекао је Кулеба за Си-Ен-Ен, одговарајући на питање шта Кијев планира у случају да мора нечим да надокнади недостатак војне помоћи САД и Европе. 

Поставља се питање колико је шеф украјинске дипломатије уверен у помоћ Запада, с обзиром да је крајем године окривио Европљане за одлагање испоруке оружја, рекавши да су "потрошили превише времена" на разговоре о томе како и када повећати производњу оружја и муниције.

"Неће бити довољно ако се ситуација не промени, али и тада ће Русија бити испред нас", истакао је Кулеба и још се пожалио да савезници Украјине у Европи не знају како да се боре и нису у стању да повећају производњу високотехнолошког оружја.

Западни медији све чешће пишу да је Запад почео да се умара од украјинског сукоба, а подршка режиму Владимира Зеленског слаби.

Представнички дом америчког Конгреса под контролом републиканаца је блокирао захтев Беле куће за помоћ Кијеву у вредности од 60 милијарди долара. Осим тога, након што је Запад сву своју пажњу усмерио на сукоб на Блиском истоку, у Украјини су се уплашили да би Америка због тога могла потпуно да укине подршку коју је до сада давала.