Амерички "абрамси" у Украјини: Ем лака мета за дронове, ем не воле блато

Будући да су ови моћни тенкови конструисани пре времена дронова, неопходно је ојачати им оклоп јер су посебно осетљиви на ударе беспилотних летелица

Готово је неизбежно да ће Украјина остати без дела тенковске армаде коју чини 31 амерички "М-1 абрамс" будући да су, иако међу најзаштићенијим тенковима на свету, посебно осетљиви на нападе дронова којима су изложени дуж целе линије фронта, констатује "Форбс".

Наиме, ФПВ дронови могу да ударе тамо где је "абрамсов" оклоп најтањи: на врху и странама возила.

"Имајући у виду велики и врло танак кров, од око 25 милиметара, ФПВ чак и са старим противтенковским пуњењем може да га пробије, те усмрти или повреди чланове посаде, оштети електронику унутар тенка, запали је, што би приморало посаду на евакуацију", написао је посматрач тенковских акција у Украјини Габријел Силвеира.

Додајући да су ови тенкови конструисани у време када се дронови нису користили у војне сврхе, као и да је највећа штета очекивана спреда, по његовом мишљењу сада проблем представља и "абрамсов" бочни оклоп.

Ипак, пише "Форбс", није немогуће одбранити М-1 од ФПВ дронова. Украјинци су "дорадили" већину својих тенкова, ојачавајући им оклоп – "појачали" су британске "челенџере" и немачке "леопарде".

Силвеира наводи да су најбоље решење за "абрамсе" тзв. кавези који би се причврстили са стране и на врх куполе, али да се то не може спровести док не буде суво време – додатна опрема утицала би на тежину тенка који би се лако заглавио на блатњавом зимском терену.

Уз то "абрамси" су се већ прославили по томе да не воле блато – слаба тачка су им филтери који спречавају прљавштину да продре у мотор. Дакле, уколико четворочлана посада заборави да очисти филтере сваких 12 сати, то би могло да узрокује толико велико оштећење мотора, да би једина опција била ремонт овог оклопног возила, и то у Пољској.