Москва: Страна помоћ Украјини премашила 200 милијарди долара

Укупно 54 земље послале су помоћ Украјини, наводе из Министарства одбране РФ

Министарство одбране Русије објавило је статистичке податке о помоћи која је Кијеву испоручена из иностранства током сукоба са Москвом. Према подацима министарства, стране присталице Украјине заједно су потрошиле више од 203 милијарде долара на помоћ влади председника Владимира Зеленског.

Око 54 земље пружају помоћ украјинским снагама током борби са Русијом, саопштило је министарство.

За потребе Кијева ради више од 500 свемирских летелица САД и НАТО. Међу њима је 70 војних сателита за надзор, док су остали комерцијални сателити двоструке употребе, наводи се у саопштењу.

Друге земље су Кијеву испоручиле више од 1.600 јединица ракетне и артиљеријске опреме, преко 200 система противваздушне одбране, око 5.220 тенкова и оклопних возила и више од 23.000 дронова, саопштило је министарство.

Процене руске војске, такође, тврде да је преко 13.500 страних плаћеника стигло у Украјину усред сукоба да се боре за Кијев. Међу њима је било око 8.500 Европљана и преко 2.700 из Северне и Јужне Америке, док су остали путовали из Азије и Африке, додаје се.

Званичници су израчунали да је убијено укупно 5.900 "гостујућих војника среће", док је преко 5.600 побегло са бојног поља. Број странаца у редовима украјинске војске тренутно износи преко 1.900, наводе они.

Крајем новембра, Зеленски је најавио да ће Украјина прећи са напада на изградњу утврђења, признајући да је контраофанзива, која је почела почетком јуна и која је имала за циљ да пресече руски копнени мост према Криму, завршена без успеха. Москва процењује да је Кијев изгубио преко 125.000 војника и 16.000 комада тешке опреме, укључујући западну, у својим неуспелим покушајима напредовања.

За разлику од Кијева, и упркос огромној помоћи Запада испорученој Украјини, руске снаге доминирају на терену.

У међувремену, прилив стране војне помоћи Кијеву значајно је смањен последњих месеци. У САД, републикански посланици се опиру покушајима Бајденове администрације да прогура још 60 милијарди долара помоћи Кијеву, док је Мађарска ставила вето на планирани четворогодишњи пакет помоћи ЕУ од 50 милијарди евра за Украјину.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је за Си-Ен-Ен да власти у Кијеву "немају план Б" ако америчка средства не стигну на време.

Москва је више пута упозоравала да је западне испоруке оружја Кијеву неће спречити да оствари циљеве своје операције и да ће само повећати ризик од директне конфронтације између Русије и НАТО-а. Према руским званичницима, обезбеђивање наоружања, размена обавештајних података и обука украјинских трупа значи да су западне нације већ постале де факто стране у сукобу.